מערכת סולארית ביתית חסרונות

Solar grid painting, house, EV
תוכן עניינים

אין אף אחד מאיתנו שלא שמע בשנים האחרונות על ההתחממות הגלובלית והאתגרים האקולוגים שכולנו נצטרך להתמודד מולם בעשורים הקרובים, או חווה בעצמו את עומסי החום הרבים שכל שנה מתארכים בתקופתם ומתחזקים בעוצמתם – על אחת כמה וכמה בארצנו הקטנה והחמה.

כמו כן, אנו רואים בטלוויזיה פסגות וכנסים שנתיים שאליהם מגיעים נציגים מהרוב המוחלט של מדינות העולם, בהם אלו משוחחים על הפעולות, המדיניות הקולקטיבית והאמצעים המשותפים שהמדינות יכולות להפעיל בתיאום בכדי להגיע למצב שבו גזי החממה מופחתים וכיוצ"ב גם הטמפרטורה בכדור הארץ.

בגלל הצורך הקיומי שהתעורר, ניתן להביט סביב ולהיווכח באקטיביסטים קיצוניים למען האקולוגיה, כאלו שחוסמים כבישים וגם מתיזים אוכל או צבע על יצירות אומנות במוזיאונים ברחבי אירופה, כאקט מחאתי לכך שעדיין יש שימוש בדלק מאובנים.

יש גם מי שבוחרים לתרום לסביבה בצעדים יותר מתונים ויעילים, ועל הדרך מרוויחים מכך תשואה מהמדינה שמתמרצת אותם לעשות זאת: אנו מדברים על בעלי נכסים שבוחרים להניח מערכת סולארית על גגם, ובכך הם יוצרים חשמל נקי שמשמש אותם וגם נמכר למדינה.

יחד עם זאת, האם למערכת סולארית ביתית יש חסרונות שהופכים אותה ללא כדאית עבורכם? במאמר זה נסקור את ההיבטים השונים של הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית, נבין מה הם לוחות סולאריים ומה ההשלכות (החיוביות והשליליות) אשר יכולות להתממש כאשר תתקינו מערכת כזו על גג ביתכם.

מה היא מערכת סולארית?

אז ראשית בשביל להבין מדוע פאנלים סולאריים צצים ברחבי הארץ על גגות של בתים פרטיים, מסחריים (משרדים, אולמות, קניונים), מוניציפלים (מגרשים, בנייני עירייה) וחקלאיים (לולים, חממות, רפתות) ומדוע המדינה החלטית כל-כך בכך שזו הדרך להגיע ליעדים הלאומיים של ייצור האנרגיה הירוקה – בואו נבין מה הן בכלל מערכות סולאריות.

לא נדרש הרבה ידע טכני בשביל להיות מעורה בטכנולוגיה, בקווים כללים אלו הם לוחות העשויים מחומרים שונים כמו זכוכית, סיליקון ואלומיניום, אותם שמים במקבצים יחדיו על משטח (יש גם מערכות על מקורות מים או על הקרקע), בדרך כלל גג.

הלוחות הפוטו-וולטאים לוכדים כל העת את קרנות השמש וממירים אותם (בעזרת אלקטרונים לכודים) לזרם חשמלי הנקרא זרם ישיר (DC). כל זאת נעשה בעזרת מקור אנרגיה אינסופי (כמעט) והוא השמש. אנו יכולים לנצל את קרני השמש ללא שימוש בחומרים מתוך כדור הארץ.

כך, אם בשנות ה-50 של המאה ה-20 רוב האנרגיה שלנו הגיעה מדלק מאובנים מזהם כמו נפט או פחם שצריך לשרוף בשביל להפיק חשמל מהם, היום ההתפתחות ההנדסית-פיזיקלית ביכולת הפקת אנרגיה באמצעים סולארים, פותחת אפשרות לציוויליזציה אנושית הרבה יותר נקייה ועם דריסת רגל פחמנית נמוכה יותר.


המרכיבים

ישנם עוד גורמים ומכשירים שמאפשרים להפוך את אנרגית השמש לחשמל שמדליק את מכשירי החשמל בביתכם, מעניק ביטחון אנרגטי ומטעין את הרכב החשמלי:

  • לוח פוטו-וולטאי: המרכיב במערכת הסולארית שאחראי על המרת אנרגית השמש לכדי חשמל. בקצרה ומבלי להיכנס לעובי הקורה של הפרטים הפיזיקלים, הלוח מורכב מתאים סולארים בגריד (פרוסים על-פני שורות וטורים).
    ישנם מגוון חומרים שמהם עשויים הלוחות, לרבות סיליקון, אלומיניום, זכוכית ופולימרים שונים. כאשר קרינת השמש (קרינה על-סגולה) "מכה" את התא הסולארי, אלקטרונים שכלואים בתוך התא מבצעים תהליך מחזורי לאורך הדפנות של כל הלוח הסולארי – תהליך זה יוצר חשמל בר קיימא, לא מזהם.

  •  קונסטרוקציה: מאחר והשמש נוטה לכיוון דרום, להניח את הפאנלים הסולאריים במצב שכיבה (באופן אופקי) יהיה צעד לא יעיל, לכן ישנו פרופיל אלומיניום שמתעל את זוויות הפאנלים ביחס למיקום השמש.
    על-מנת ליצור אופטימיזציה כך שהפאנל הסולארי ייצר את מירב האנרגיה שהוא מסוגל לייצר בפוטנציה, החברה הקבלנית שמקימה את המערך הסולארי אמורה לבחון את זוויות הגג וליצור הדמייה ממוחשבת בכדי שניתן יהיה להקים מערכת עם תשואות ממוקסמות.

  • ממיר מתח: מחד מאחר והחשמל והפאנלים מייצרים מגיע בתצורה של זרם ישיר (DCׂׂ) ומאידך החשמל שהבתים צורכים הוא בתצורת זרם חילופין (ACׂ), ישנו צורך בגורם שמתווך על הפער הזה. ממיר המתח אחראי על המרת החשמל המגיע מן המערך הפוטו-וולטאי כדי שניתן יהיה לצרוך אותו או להעביר לרשת החשמל הארצית.
    ישנם סוגים שונים של ממירים עם יתרונות וחסרונות. לדוגמה ממירים המגיעים עם תוכנות המנטרות אחר ביצועי הפאנלים, מבצעים אופטימיזציה או מרתיעים כאשר בעיות צצות – אלו נקראים ממירים חכמים (בדר"כ של חברת סולאראדג' הישראלית).

    ישנם גם ממירים "קלאסים" שנמצאים בשוק עשרות שנים, אלו הם ממירי מחרוזת (String). הם זולים יותר, קלים לתפעול אך גם יעילים פחות וחסרי יכולת ניטור.

  • מונה חשמל: נדרש מונה תלת-פאזי, אין לדאוג במידה ואינו קיים באתר ההתקנה, החברה המבצעת תדריך אתכם או תציע את שירותי השדרוג למונה תלת-פאזי בעצמה.
    באחריות המונה – לעקוב אחר כמות החשמל שנוצרה, כמה מכך שומש בנכס וכמה הועבר (נמכר) לרשת החשמל של חברת החשמל.
Tile roof covered with solar panels and sun rays

חסרונות

למרות ההילה התקשורתית החיובית שעופפת את תחום האנרגיה המתחדשת, ישנם גם אלמנטים שליליים (בין אם אובייקטיבית או סובייקטיבית) אשר צצים במהלך ההתקנה:

  • נראות: מערכת סולארית אפשר להתקין כמעט על כל סוגי הגגות, לרבות רעפים, בטון, איסכורית, אך אין זה אומר שהפונקציונליות הזו בהכרח מתבקשת. ישנם בעלי נכסים שדווקא הדבר אשר מונע מהם להתקין מערכת סולארית ולחסוך בעליות החשמל הוא השינוי החזותי שהמערכת תגרום לנכס.

    במידה ואתם שוקלים להתקין מערכת סולארית אך מתלבטים בנוגע להאם השינוי הויזואלי הוא כזה אותו אתם מוכנים "לשלם", תוכלו פשוט להתבונן על סוגים שונים של לוחות-סולאריים בין אם בתמונות, או פשוט לנסוע בישובכם ולראות כיצד הבתים עליהם מורכבת מערכת נראים בנוף ולהסיק מתוך זה האם הנראות היא לרוחכם או לא.

    על טעם וריח אין להתווכח, אך עבורנו הקונוטציה של הפאנל הסולארי היא חיובית – עבורנו הוא מייצג קידמה, שיפורים טכנולוגים, התמדה, חדשנות ויצירתיות אנושית השואפת לעתיד אנרגטי בר-קיימא.

 
  • זמינות החשמל: מקורות אנרגיה פוסיליים הם אומנם מזהמים אך מאוד אמינים בטבעם – הם מספקים (בהינתן והכל הולך כשורה) זרם אנרגיה יציב לאורך היממה. לעומת זאת, אנרגיה מתחדשת (סולארית, הידרו-אלקטרית, רוח) תלויה בגורמים חיצוניים:
    כאשר מזג האוויר מעונן יכולת הפקת החשמל של המערכת הסולארית תהא מוגבלת. כמו כן, תפקוד המערכת הסולארית כפוף להימצאות השמש ברקיע, כלומר במהלך הערב והלילה לא תהיה הפקת חשמל.
 
  • עלות התקנה גבוהה: בסופו של דבר כל המערך הסולארי טומן בחובו עלויות גבוהות על חומרי הגלם, הקונסטרוקציה, הפאנלים עצמם, ההתקנה עצמה ועוד. יחד עם זאת, חשוב לזכור שבפרספקטיבה היסטורית, המחירים הנוכחיים הם הנמוכים ביותר – הטכנולוגיה הסולארית קיימת כמה מהמאה ה-19 ומאז עברה "דפלציה" במעל ל-99% אחוזים.

    בנוסף, מדובר בחסרון שניתן להתגבר עליו די בקלות מאחר ובארץ קיימות לעיתים אפשרויות מימון של עד 100% מגובה ההתקנה על-ידי הבנקים, כמובן שחברה מתקינה רצינית צריכה לקחת על עצמה את התקשורת והמיקוח מול הבנק.
    לחילופין אם אינכם רוצים להוציא הון-עצמי על המערכת וגם לא לקחת הלוואה, תוכלו לבדוק מול החברה המתקינה האם היא מציעה אפשרות לשכור מכם את הגג, לממן מהכיס שלה את עלות ההתקנה ולהתחלק אתכם ברווחים.

  • תחזוקה: מערכת סולארית – קטנה ככל שתהיה – מצריכה שטיפת פעמיים-שלוש בשנה בכדי להיפטר משכבות אבק או גורמים אחרים המפריעים ומצטברים על הפאנלים. הניקיון עלול להיות מסוכן במידה והגישה לגג אינה אופטימלית. זה הוא חסרון מינורי יחסית מאחר וישנן חברות ניקיון לפאנלים שיבצעו את העבודה הזו עבורכם.

Solar system illustration

יתרונות

למרות החסרונות לעיל, חשוב גם להניח על כף המאזניים את שפע ההיתרונות שברכישה והתקנה של הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית בביתכם:

  1.  השבחת ערך הנדל"ן: כאשר הבית הופך לנכס המייצר הכנסה פאסיבית ועקבית יש לכך השלכות חיוביות. שמאים בהחלט משקללים את הימצאות הגורם הסולארי בתחשיב שלהם, ובכך ערך הנדל"ן עולה בעת מכירתו. כמו כן, בכדי לתמרץ בעלי נכסים פרטיים לבצע את ההתקנה – המדינה אינה לוקח מס השבחה על החלק היחסי שמביאה איתה המערכת הסולארית!
  2. תמיד קיים: אומנם לא בכל שעות היממה ולא בכל מזג אוויר, אך ישנו אספקט של עמידות וסולידיות – בסוף אנרגיה סולארית מגיעה מהשמש, הלא היא מקור אנרגיה בלתי נדלה. אם השמש תיעלם אז זו בעיה, אך זה כנראה לא יקרה במילארדי השנים הקרובות, אל דאגה.
  3. עצמאות אנרגטית: נכון לשנת 2024 אנו מבינים כמה עצמאות אנרגטית חשובה ברובד הביטחוני – הנכסים האנרגטים של מדינת ישראל מאוימים תמיד על-ידי אויבנו, לכן אנרגיה סולארית מספקת ביטחון גם למדינה (ביזור התשתית החשמלית כך שלא תהיה נקודת כשל בודדת) וברמת הפרט (במידה וישנה הפסקת חשמל מכל סיבה שהיא, אתם יכולים להמשיך לצרוך חשמל, על אחת כמה וכמה במידה ויש לכם מתקן לאגירת אנרגיה).
  4. שמירה על הסביבה: רבות כבר נאמר על ההתחממות הגלובלית ועל המצב האקולוגי המחמיר – מדינות רבות הציבו לעצמן יעדי ייצור חשמל על-ידי טכנולוגיות אנרגיה מתחדשת (על-פי מה שמכונה הסכמי פריז, מ-2015) כדי להתמודד מול אתגרי האקלים שדלק מאובנים מביא עימו. 
  5. הכנסה בטוחה: בגלל סיבות מס' 3 ו-4, החוזה מול המדינה נחתם למשך תקופה ארוכה – 25 שנים. כלומר, אתם יודעים מראש שיש תעריף קבוע שהמדינה מחויבת לשלם לכם על החשמל העודף שאתם מוכרים לה. המדינה היא לקוח פיננסי בדרגת טריפל אי (AAA), לכן מדובר באפיק השקעה סולידי.
  6. תשואה גבוהה: בהמשך לסעיף מס' 5 – התשואות על מערכות סולאריות ביתיות הן פנומנליות (בלשון המעטה), כאשר ידוע שהן נעות בין 12.5% לשנה ל-20% לשנה. אלו תשואות מאוד אטרקטיביות שכידוע קשה מאוד להשיגן בשווקים אחרים כמו שוק הנדל"ן או שוק ההון. כל זה עוד יותר מרשים כאשר נזכרים שזו הכנסה בטוחה עם חוזה מול המדינה, כלומר אפיק סולידי ובטוח. 
רוצים לדעת כמה הגג שלכם שווה? פנו אלינו:

לסיכום

ישנו מגוון רחב של יתרונות וחסרונות בהתקנה של מערכת סולארית ביתית, אנו מקווים שהחכמתם בעזרת מאמר זה. בסופו של דבר, על-ידי תמרוצים רגולטורים ופיננסים, הממשלה מנסה לגרום לתחום להיות כמה שיותר נחשק עבור בעלי נכסים, זאת על-מנת הביטחון האנרגטי והאקולוגי של כולנו.

כתבות נוספות:
גג סולארי

תוכן עניינים מה הוא גג סולארי לפני שניכנס לעובי הקורה (או עובי הפאנל, במקרה הזה), כדאי שנבין את הבסיס תחילה!

קראו עוד>>>
דילוג לתוכן