בשנים האחרונות התודעות הציבורית והתקשורתית מהדהדות מושגים כמו דלק מאובנים, אנרגיה מתחדשת, הסכמי פריז, התחממות גלובלית, משבר אקלים ועוד, כאשר נראה שהנרטיב מגולל סיפור עם הרבה שמונח על הפרק – עתיד כדור הארץ, ביטחון כלל האורגניזמים שעליו ואולי באופן קצת אגוצנטרי – גם ביטחון ועתיד האנושות.
אז החלטנו לעשות סדר בכל המושגים כדי שתוכלו להבין בעצם מה זה דלק מאובן, מה היא אנרגיה מתחדשת ולמה בכלל אנחנו צריכים להתעסק בזה?
מה זה דלק מאובנים?
דלק מאובן (או בלועזית "דלק פוסילי", כלומר "נכרה מהאדמה" בלטינית) הוא מושג מטרייה הכולל מגוון של דלקים שנוצרו בעקבות הפיכת אורגניזמים וצמחים מתים למאובנים. ההמרה המשונה הזו מגופים כמו פטריות, חיידקים, צמחים ואצות לחומר בעירה, נעשת בגלל שהייה ארוכה של האורגניזמים עמוק באדמה – ללא חמצן, מעוכים ומחוממים למשך מיליוני שנים.
בהתאם ללחץ ולטמפרטורה, החומר האורגני צפוי להפוך למאובן (דלק פוסילי) שונה. הסוגים העיקריים של דלקים מאובנים הם:
- נפט – נוזל סמיך, נדיף, כהה בגוון שחור-ירוק או שחור-חום. במאה ה-20, הנפט זכה לכינוי "הזהב השחור" בגלל ערכו הכלכלי; ההשלכות הגלובליות והתעשייתיות שלו; הנדירות והקושי להשתמש בו בתקופה; הביקוש הרב אליו וכמובן גם צבעו. הנפט נוצר בים, משרידיהם של אצות ופלנקטון.
- פחם – בדומה לנפט, הפחם כהה מאוד, צבעו שחור. בשונה מן הנפט, הפחם הוא מוצק ומקורו הוא ביבשה – הוא תוצרתם של שרידי עצים וצמחים. אקט ההפקה וההוצאה של הנפט נקרא "כרייה".
- גז טבעי – תערבות גזים ללא צבע וללא ריח. לאחר גילוי מאגרי הגז הימיים במים הכלכליים של מדינת ישראל, הגז הפך למקור החשמל העיקירי של המדינה, כאשר ב-2020 67% מהחשמל המיוצר הגיעו מהגז הטבעי, ולפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, צפוי להגיע ל-76% מהספקת החשמל במדינה ב-2025, הלא הם 61.6 טרה-ואט.
זיהום
ובכן, כאן הסיפור מקבל תפנית שלילית. תעשיות דלקים פוסיליים (חיפוש וגילוי העתודות, כרייתם/זיקוקם, שינועם, שריפתם) כרוכות בתופעת לוואי שאי-אפשר להתחמק או להתעלם ממנה: זיהום. מדובר בחלק אינטגרלי מכלל התהליך.
מאחר ודלק מאובנים מכיל בתוכו פחמן, וכדי להפיק אנרגיה מהדלקים נדרש לשרוף אותם, התוצאה הינה פליטת פחמן דו-חמצני. כאשר גזי חממה (הפחמן הדו-חמצני הוא העיקרי מבינהם) נפלטים אל האטמוספירה בקנה מידה תעשייתי-גלובלי של ציוויליזציה בעלת מילארדי אנשים שדורשים חשמל – ההשפעות על הסביבה לא מאחרות להגיע.
בין ההשפעות העיקריות והמסוכנות ביותר של פליטת גזי החממה היא ההתחממות הגלובלית, שעל-פי מדענים (ויש גם כאלו שחושבים אחרת) מאיימת על כלל החיים והאורגניזמים ששוכנים בכדור הארץ. על-פי נרטיב זה, אנלוגיה מתאימה לאנושות שמזהמת את הסביבה ואת כדור הארץ, יכולה להיות "אדם שמנסר את רגל הכיסא עליו הוא יושב".
בקווים כלליים, הקונצנזוס בקהילה המדעית הוא שהתיעשות והשימוש העולמי בדלק פוסילי הוא מזיק לכדור הארץ ולכל האקוסיסטם של חי-צומח ואפילו דומם.
כל ממלכת הצומח הינה פתרון טוב לזיהום משריפת דלק מאובנים – עד ללפני המהפכה התעשייתית עדיין הייתה פליטה של פחמן דו-חמצני מפני שכאשר חיות נושמות הן שואפות חמצן ונושפות פחמן דו-חמצני. היה איזון מפני שדרך תהליך הפוטוסינתזה הצמחים לוקחים פחמן דו-חמצני ומפיקים ממנו חמצן נקי.
עם זאת, כפי שציינו, הכמויות האדירות של גזי חממה שהאנושות מייצרת כתוצאה מכלל הצרכים האנרגטים שלה, עוקפים את יכולת הפוטוסינתזה של כלל הצמחייה על הפלנטה הכחולה והקטנה שלנו. וכריתת עצים במקומות שנחשבים כריאות של כדור הארץ – כמו יערות הגשם באמזונס – מזיקים ליכולת הצמחים להפיק אוויר נקי עבור כולנו.
מערכות סולאריות
האם אנרגיה סולארית היא זו שתוכל להבטיח עתיד ירוק, נקי עם אפס פליטות פחמן דו-חמצני?
מערכות סולאריות הן רשתות של פאנלים סולארים המורכבים בדר"כ על גגות מבנים. הלוחות הללו "סופגים" את אנרגית השמש, כלומר קרני השמש (UV) של השמש מגיעים לפאנל ויהפכו לחשמל. נשמע קצת כמו מדע בדיוני.
היתרונות הם רבים:
- סביבה: אנרגית השמש הינה מקור ירוק ובלתי-נגמר, בהליך ההפקה הפוטו-וולטאי (סולארי) אין פליטות גזי חממה, כפי שיש בשימוש בדלקים מאובנים.
- חסכוניות: בגלל שהייצור של חשמל סולארי הינו מבוזר (לא כמו שריפת גז-טבעי או פחם במתקנים של חברת חשמל), אז כל משק בית יכול להפוך הלכה למעשה לתחנת כוח קטנה שמשתמשת ומוכרת חשמל.
- עצמאות: ביטחון אנרגטי הוא דבר שמדינות ששות אלי קרב בשביל להשיגו מאז ומתמיד. כעת כשהשימוש בדלקים פוסיליים הופך לפחות נפוץ בגלל האילוח שלהן, מדינות רבות תרות אחר הפקת אנרגיה מתחדשת-לאומית ענפה, וכדי להגיע ליעד זה הם מתמרצים את בעלי הנכסים עם הגגות הפנויים.
לסיכום
דלק מאובנים הוא חשוב, אנו לא אומרים אחרת וכמובן מגיע למנעד הרחב של החומרים מתוך הקטגוריה הזו את הכבוד המגיע להן – הן היוו מקפצה לאנושות, אפשרו לנו להגיע ולהשיג הישגים הנדסיים נשגבים כמו לדרוך על הירח, ליצור בינה מלאכותית משוכללת, ולהנביט מן הקרקע גורדי שחקים מתנשאים לגובה רב המגרדים את הרקיע, ועוד.
עם זאת, המשך השימוש בהם, יהווה לנו ולכל יציר הבריאה איום קיומי. הגיעה העת להכיר בכך שמערכת היחסים הזו הייתה טוב, אבל טוב שהייתה. כרגע זו מערכת יחסים רעילה (תרתי-משמע).
הטכנולוגיה הסולארית הינה המצאה אנושית המהווה חלופה נעלת ובלתי מזהמת שרבים מחכים בכליון עיניים לרגע שבו יעשה מאמץ משותף של האנושות בכדי להגיע למצב של 0 פליטות גזי חממה בעזרתה.
במידה וגם לכם יש גג פנוי, במקום העבודה או בבית פרטי, נכס חקלאי, מסחרי או ביתי – גם אתם יכולים לקחת חלק ביצירת אקולוגיה איתנה, לעזור להחליף את הדלק הפוסילי, לתרום לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ועל הדרך להרוויח תשואות מאוד יפות שמשולמות על-ידי המדינה.