תכנון מערכת סולארית

איור קונסטרוקציה סולארית כחול
תוכן עניינים

תכנון מערכת סולארית יכול להישמע תהליך מסובך לאוזן לא מקצועית. אכן מדובר בתהליך מורכב הכולל מארג של אספקטים כמו רגולציה ובירוקרטיה, הנדסה, אלקטרוניקה, שינוע, פיננסים וכמובן בחירת החברה הקבלנית שתדאג לכל אלו עבור הפרויקט שלכם.

במאמר זה נגולל את הסיפור של המערכות הסולאריות שמופיעות כפטריות לאחר הגשם על גגות הבתים הפרטיים והנכסים המסחריים והחקלאיים בכל רחבי הארץ.

מומחה סולארי מגיע לנכס

שוחחתם בפלאפון עם נציג של חברה, יכול להיות שזו פנתה אליכם כאשר השארתם פרטים או שנציג טלפוני ביצע "שיחה קרה" והתקשר אליכם. כך או כך, כשמדובר בחברת התקנה מקצועית – מומחה סולארי חייב להגיע לפגישה פרונטלית אתכם על-יד הנכס, על מנת שיוכל לבחון ולדון על דברים חשובים כמו:

  •  לתאם ציפיות בין בעלי הנכס לבין החברה המבצעת: כשנציג החברה יגיע, זה יעניק לכם הערכה גסה למה ההספק החשמלי – ומתוך זה גם התשואה הכספית – שהנכס צפוי לספק לכם ברמה החודשית, שנתית ולאורך כל חיי החוזה מול חברת חשמל (25 שנה). מדובר באומדן לא מדויק רק כדי לסבר את אוזנכם.
  • לבחון את תאימות הגג, כלומר האם הגג מתאים להתקנה של מערכת סולארית: כולל עלייה לגג או צילומו מרחפן בכדי למדוד אותו ולבדוק האם יש מפגעים או חפצים  שצריך לסלק על מנת שנוכל להמירו לגג סולארי? מה הוא סוג הגג (איסכורית, בטון, רעפים הם הסוגים הנפוצים)? לדוגמה על גג אסבסט לא ניתן להתקין מערכת, אז פתרונות כמו התקנת גג חדש או איטום גג קיים צריך להכניס לחישוב התשומות והתשואות.
    בנוסף, המומחה הסולארי יבחן האם ישנה הצללה על-ידי עצמים כמו עצים או בניינים סמוכים, שיכולים להשפיע על כדאיות המערכת.
  • בחינת התשתית החשמלית: לא כל תשתית יכולה להתאים למערכת סולארית, נדרש גודל חיבור תלת-פאזי. במידה והחיבור אינו מתאים, תמיד אפשר להגדיל.
  •  חתימה על חוזה: כאשר נציג המכירות הציג בפניכם באופן נהיר את הנתונים של אמות המידה החשמליות, הסביר מה אפשר לצפות בזירת הביצועים הפיננסים, ענה בשיחתכם על כל השאלות והקושיות שהצגתם בפניו (באותה פגישה או בשיחות המשך) ובמידה והגג תואם לדרישות המקצועיות וההנדסיות – אפשר לחתום על חוזה התקנה. מזל טוב!
מערכת סולארית על בית במושב

הדמיה

כאמור, תכנון מערכת סולארית הינו תהליך שמתחיל לאחר שחתמתם חוזה עם החברה המתקינה. לאחר שקיבלתם אומדן הכנסה מנציג החברה, מהנדסים ואנשי תוכנה יבצעו הדמיה ממוחשבת של גג הנכס על-מנת לקבל תמונת מצב הרבה יותר מדויקת, זו כוללת:

  •  מיפוי הגג – (גודל, סוג) ותכנון כמות וסוג הפאנלים אשר מחד ניתן יהיה להתקין, ומאידך הדגמים שהכי כדאי להתקין בהתאם לנסיבות.
  • הצללה – נתון קריטי עבור הבנת הכדאיות הפיננסית של הגג. הסימולציה הממוחשבת מכניסה גם את הפקטור של עצים, דודי שמש, בניינים סמוכים או כל דבר אחר שזוהה בשטח על-ידי נציג החברה, על-מנת שהתפוקה הצפויה של המערכת תהיה מדויקת.
  • פחת – אנרגיה סולארית אינה חפה מטעויות – פאנל סולארי באיכות טובה צפוי לאבד כ-1.5% מיעילות ההמרה שלו במהלך שנת הפעילות הראשונה, ו-0.5% אובדן יעילות באופן שנתי לאחר מכן. חברה מקצועית תשקלל את הפחת בהדמיה ובהצעת המחיר כשתחשב את התשואה הצפויה.
  • תשואה – בשורה התחתונה הליך ההדמיה וכל החישובים שמשוקללים בו נעשים כדי שהיה תחזית תשואה ל-25 שנה, כמה שיותר מדויקת. התשואה מופיעה בהצעת המחיר.

בירוקרטיה

בשלב זה תצטרכו לגשת לכל הגורמים המוניציפלים והסטטוטורים הרלוונטים, לעדכן אותם בנוגע למה היא המערכת שאתם מתעתעדים לבנות, מה המפרט שלה, ולקבל מהם אישורים לצורך ההקמה, החיבורים וכלל השינויים שאתם רוצים לבצע בנכס. זו האסדרה.

נשמע מסובך? אל דאגה, חברת ההתקנה היא זו שאמורה לגשת אליכם, לבקש מכם את המסמכים הרלוונטים שנמצאים ברשותכם (או להפיק אותם בשמכם) ולנהל את כל הפינג-פונג והתקשורת הבירוקרטית אל מול הרשויות והגופים הרלוונטים. החברה הקבלנית תפנה לגופים כמו חברת החשמל והרשות המקומית שהנכס נמצא בתחומה.

בסולארג'י אנו דואגים לליווי אישי בסבך הבירוקרטי, תוך הגשת הטפסים הנדרשים לקבלת האישורים, מול הגורמים השונים. 

מימון

כשמדובר במערכות סולאריות, הבנקים נעתרים ברצון להעניק מימון עבור בעלי נכסים מכל הסוגים, לרבות פרטיים, מסחריים ותעשיתיים, חקלאיים ומוניציפלים, בשביל שאלו יוכלו לרכוש מערכת סולארית מסחרית באחוזי מימון חסרי תקדים של עד 100%. לרוב, ההון העצמי שרוכש המערכת יצטרך לשים מכיסו הוא זניח, כי החשיפה של הבנק גדולה.

הבנקים כביכול לוקחים על עצמם סיכון גבוה בכך שאחוז המימון גבוה, הרי מימון משכנתאי לדירה ראשונה הינו בדר"כ 75% ממחיר הנכס, ה-25% הנותרים מביאים בני-הזוג. ובכן, התשואה על המערכת הסולארית מגיעה מחברת החשמל, כלומר המדינה. המדינה היא לקוח בדירוג טריפל A, דהיינו האמינות והסיכוי שהיא תחזיר את הכסף היא הכי גבוהה שיש.

אם אתם בוחרים לקחת מימון בנקאי על התקנת המערכת הסולארית, זה עוד דבר שנכלל בדברים שהחברה המתקינה צריכה לבצע – תקשורת עם בנקים, מיקוח, הצעות שונות, הגשת מסמכים רלוונטים ובסופו של דבר – לקיחת עבודה.

פאנלים פוטו-וולטאים, גג רעפים

התקנת מערכת סולארית

לאחר שכל הגורמים המעורבים נתנו את החותמת, והמהנדסים שלנו הגיעו לנכס לבדיקות אחרונות ומהנדס מטעם חברת החשמל הגיע לנכס ובחן את התשתית: תכנות המערכת הסולארית עוברת לשלב המעשי, אפשר להתחיל לעבוד. בהתאם לתכנונים ההנדסיים, הסימולציה ההדמייתית והנסיבות של הגג – יותקנו קונסטרוקציות.

הקונסטרוקציה היא פרופיל מתכת שעליו יושבים הפאנלים הסולאריים בזווית שמאפשרת להם חשיפה מקסימלית לקרני השמש. מאחר והשמש נוטת דרומה, קונסטרוקציה גם תפנה את המערכת הסולארית בכללותה כלפי דרום, בזווית המדויקת שהמהנדסים יקבעו.
ישנן גם קונסטרוקציות עם תזוזה אוטומטית המותאמת למיקום השמש; אך בגלל שהבלאי של אלו יחסית גבוה, הן אינן אטרקטיביות לרוב בעלי הנכסים.

 

עוד מכשיר אינטגרלי למערכת הסולארית הוא הממיר.

הממיר (כשמו כן הוא) אחראי על להמיר את הזרם הישיר שנוצר בתאים הפוטו-וולטאים (DC) לזרם חילופין (AC) שאותו ניתן לצרוך או להעביר לרשת החשמל. כן, כמו שם הלהקה המפורסמת.
ישנם שני סוגי ממירים עיקריים:
  •  ממיר מחרוזת (String) – נחשב לסוג הרגיל.
    יתרונותיו הם מחיר נמוך, אמינות (טכנולוגיה הנמצאת בשוק עשרות שנים) וקלות תפעולית ללא אביזרים או תוכנות נוספות.
    חסרונויתו הם יעילותו המופחתת בעקבות איבוד אנרגיה, וחוסר בניטור (אמרנו, הוא מגיע as is ללא תוספים, מה שמהווה חרב פיפיות) כלומר קשה יותר לזהות בעיות ולבצע ייעול של התהליך כאשר נדרש.
  • ממיר חכם (חברת סולאראדג') – כשמו כן הוא – ממיר חדשני ומתקדם.
    יתרונותיו הם יכולת ניטור ואופטימיזציה דרך תוכנה ברמת הפאנל הבודד, יעילות המרה גבוהה יותר (המערכת החכמה, לעומת המחרוזת, לא מפחיתה את היעילות של כל השורה בהתאם לפאנל החלש ביותר שהוא החוליה החלשה, מה שמעניק המרה יעלה ב-10% עד 15% לעומת ממיר מחרוזת), וכמובן הבטיחות שמגיעה כאשר יכולת המעקב אחר הביצועים גבוהה יותר.
    חסרונותיו הם די אינטואיטיביים – מחיר גבוה יותר ומורכבות גבוהה בשל הצורך בתוספים כמו תוכנות ואביזרים.
Stacked coins, solar panel

תחזוקת הפאנלים

פאנלים מלוכלכים צפויים להפיק חשמל ביעילות מופחתת של 10%-15% ממערכת מקבילה נקייה. בממוצע כדאי לנקות את הפאנלים הסולאריים כ-2 עד 4 פעמים בשנה, תלוי בתנאי המפגעים (חול, אבק) בסביבת הנכס. במידה ומדובר בנכס מסחרי גדול, או פשוט ואינכם רוצים לנקות את הפאנלים בעצמכם, כדאי שתפנו לחברה המתקינה בשאלה – האם אתם מציעים שירותי ניקיון?

ישנה גם האפשרות לבקש, בטרום חתימת החוזה, מערכת שטיפה אוטומטית שתבטיח את ניקיון ויעילות הפאנלים לאורך כל השנה.

בטיחות

הקונסטרוקטור יוודא שהקונסטרוקציה שמחזיקה את הפאנלים מסוגלת לעמוד ברוחות עזות של 100 קמ"ש. הפאנל עצמו (פאנל איכותי) מיוצר עם איתנות וחוסן ביחס לאתגרי הטבע, לרבות משקעים כבדים וברד. עם זאת, מומלץ לשאול בנוגע למגן ברק שיכול למנוע שריפות אם וכאשר ברק פוגע.

אחריות

במעמד החתימה יהיה מצוין שיצרנית הפאנלים מספקת לכם אחריות על הפאנלים ל-25 שנה, כמובן שכדאי לוודא שיצרן הפאנלים הוא איכותי ומהימן, אחרת ההבטחה לאחריות אינה שווה הרבה. חברת התקנה מקצועית לא מתפשרת על איכות הפאנלים.

לסיכום

תכנון מערכת סולארית הינו תהליך מורכב ולא בכדי – בסופו, כאשר המערכת החדשה מתחברת לרשת החשמל, בעלי הנכס צפויים לקבל הכנסה קבועה ותחרותית מהמדינה, שהיא לקוח פיננסי ברמה הגבוהה ביותר.

הבנקים נעתרים לספק מימון להתקנה, האסדרה של המדינה דוחפת את בעלי הנכסים להתקין בשביל שתעמוד ביעדי האנרגיה המתחדשת ותבטיח לעצמה ביטחון אנרגטי, ובעלי הנכסים יוצרים אנרגיה ירוקה, לא מזהמת, ומרוויחים תשואות של 12.5%-20% – השקעה סולידית שלא רואים באפיקי השקעה אחרים.

כאשר חתמתם על חוזה, החברה המתקינה צפויה לקחת בין חודש לשלושה חודשים של עבודה רגולטורית אל מול הגורמים הרלוונטים (הזמן משתנה בהתאם לגודל ומורכבות המערכת), וההתקנה עצמה תיקח בין ימים בודדים (התקנה ביתית פשוטה) עד לכמה שבועות בהתקנות מסחריות מורכבות.

הדבר הכי חשוב הוא לעבוד מול חברה אמינה, שמקשיבה לרצונות ולתהיות שלכם ובאמת רוצה לעזור ומאמינה במשלח ידה, על-מנת שתוכלו לדעת שיש מי שעובד עבורכם ברמה המקצועית הגבוהה ביותר ותהיו בנחת. 

רוצים לדעת כמה הגג שלכם שווה? פנו אלינו:
כתבות נוספות:
גג סולארי

תוכן עניינים מה הוא גג סולארי לפני שניכנס לעובי הקורה (או עובי הפאנל, במקרה הזה), כדאי שנבין את הבסיס תחילה!

קראו עוד>>>
דילוג לתוכן