דף הבית » מערכת סולארית » מערכת סולארית מסחרית
בשנים האחרונות אנו עדים להאצה באימוץ של טכנולוגיות התורמות לאיכות הסביבה על-ידי הפקת "אנרגיה ירוקה". המגמה של שימוש בטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת בכלל המגזרים (פרטי, עסקי, ציבורי) הינה הפתרון הנראה לעין לאתגרי ההתחממות הגלובלית שכולנו מכירים: שריפת דלקים מאובנים (Fossil Fuels) כמו נפט ופחם, אשר גורמים להצטברות באטמוספירה של גזי חממה בכלל ופחמן דו-חמצני בפרט.
כדי להאיבק בתופעה האקולוגית הזו ולעבור למודל קיימות גלובלי, מדינות רבות הציבו לעצמן יעדי אקלים, עם השאיפה להגיע בסופו של דבר לנייטרליות פליטות פחמן. לכן עלינו לאתר מקורות אנרגטיים חלופיים אשר יתנו מענה מתאים לבעיה זו. גם כאן, רשות החשמל בישראל מעודדת בעלי עסקים לעבור לייצור חשמל מאנרגיית השמש באמצעות מערכת סולארית מסחרית, על-ידי הענקת תמריצים כלכליים מתגמלים.
זהו העתיד האנרגטי אליו אנו הולכים, שמירה על הסביבה, ייצור חשמל שאינו מזהם וזאת תוך חיסכון אדיר בהוצאות החשמל כמו גם יצירת מקור הכנסה נוסף כחלק מהתהליך.
במאמר זה נסקור את הטכנולוגיה הסולארית, ההיסטוריה שלה, התשואה הפיננסית, הליך ההתקנה, הרגולציה וכל מה שאתם צריכים לדעת על מערכות סולאריות מסחריות.
ראשית נעשה סדר לאלו מכם שלא מכירים את הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית.
המערכת הפוטו-וולטאית שאתם רואים ממוקמת על גגי מבנים רבים, מורכבת מפאנלים סולאריים, ממירים חשמליים כבלים ועוד. זו אופרציה שתפקידה לקלוט את אנרגית השמש (קרינה על-סגולה) ולהמיר אותה לחשמל. פשוט. חלקי המערכת הם:
כל עוד הגג פנוי (או כמות שטח מספקת ממנו) ואינו עשוי מאסבסט – ניתן להתקין מערכת סולארית על מגוון גגות לרבות בטון, איסכורית, פרגולות, רעפים ועוד. אם יש לכם גג אסבסט ובכל זאת אתם רוצים להנות מהתשואה הפאסיבית של מערכת סולארית, ניתן להסיר את גג האסבסט בהליך מהיר עם חברה המתמחה בכך.
1883 – הפאנל הסולארי הראשון נוצר בארה"ב, כשלזה יש אחוז יעילות (כלומר כמה מאנרגית השמש המערכת הסולארית ממירה לחשמל) של 1% בלבד.
מערכת סולארית מסחרית הינה מערכת הבנויה מפאנלים סולאריים אותה מתקינים על גגות מבנים מסחריים/תעשייתיים/חקלאיים וכנראה מדובר באחד מן אפיקי ההשקעה החכמים ביותר שבעלי נכסים מסחריים יכולים לנצל.
דוגמאות למבני תעשייה ומסחר שעליהם ניתן להתקין מערכת:
יחד עם התנופה של המהפכה הירוקה מצטרפים להתקנת מערכת סולארית מסחרית גם יישובים כפריים להתקנת מערכות בחממות, בריכות דגים וכדומה. מערכת סולארית תיחשב למסחרית ולא כמערכת סולארית ביתית כאשר גודל הגג הינו 150 מ"ר לפחות (ככל שהשטח עליו מותקנת מערכת סולארית מסחרית יהיה גדול יותר, כך ייצור החשמל שלכם יגדל בהתאמה) והספק המערכת הינו מעל ל-15 קילו-וואט.
מערכת סולארית לעסק מספקת יתרון עסקי מהותי נוסף והוא תדמית ומוניטין העסק – יש לכך הוכחות: בניתוח של חברת האסטרטגיה העסקית מקינזי, סקרו את ביצועי החברות העומדות בתקן ESG גבוה ואלו שלא. "השקעות מתחדשות" (ESG) הינה מגמת סטנדרטיזציה של חברות מבחינת תביעת הרגל הפחמנית שלהן. תופתעו להיווכח – פירמות בעלות ציון ESG גבוה (כלומר חברות שאינן מזהמות הרבה, במישרין או עקיפין) הן ריווחיות ממקביליהן הן בדו"ח הרווח-הפסד והן בביצועי מניותיהם בשוק ההון.
עסק מודע להתחממות הגלובלית ופועל אקטיבית למען הסביבה על-ידי התקנת מערכת סולארית מסחרית, מעביר מסר חיובי ללקוחותיו ומספק קרדיט לשמכם הטוב אצל פרטנרים עסקיים, לידים ולקוחות. אזי אפשר להרוויח גם מוניטין וגם להרוויח תשואה כספית מעולה ועל הדרך לתרום לבריאות כדור הארץ ולעתידנו, על-ידי מאבק בזיהום האוויר.
מעבר לעובדה שאתם תורמים באופן אמיתי ופעיל לאיכות הסביבה חשוב לדעת כי רכישת מערכת סולארית מסחרית היא השקעה בטוחה אשר נחתמת אל מול המדינה, שתחזיר את עצמה תוך תקופה לא ארוכה ועם סיומה תתחילו להרוויח וליהנות עוד יותר מהשמש הישראלית הנפלאה שלנו.
בכל הקשור להיבט התשואה מהתקנת מערכת סולארית מסחרית נציין כי להבדיל ממערכות סולאריות ביתיות בהן התשואה הינה כ-12%-15%, מערכת סולארית מסחרית מניבה בממוצע כ–20% תשואה שנתית.
על בסיס אלו ניתן לומר כי קרן ההשקעה שלכם מהתקנת מערכת סולארית מסחרית תוחזר במלואה לאחר כ-5 שנים בממוצע.
לפני שנצלול למספרים של האסדרה של רשות החשמל, זיכרו: כל מבנה הוא ייחודי, החברה הקבלנית לפרויקט הסולארי שלכם תעניק הערכה פורמלית ומדויקת של תשואה כספית רק לאחר שתשלח לנכס נציגים מקצועיים מטעמה (כמו מהנדסים וחשמלאיים), אלו יבצעו הדמיות ממוחשבות ומדידות פיזיות – המספרים שעליהם דנים לפני כן הינם יותר כלליים ואינם תפורים במדויק למידותיכם.
התעריף עבור קוט"ש (קילוואט שעה; kWh) מדורג באופן הבא:
נכון לשנת 2024, האסדרה של רשות החשמל השתנתה לטובת מתקיני המערכות הסולאריות! לאחר שברשות החשמל הבינו שהאסדרה מ-2021 אינה מטיבה מספיק עם בעלי הנכסים המסחריים בעקבות חוסר הבקשות של השניים למערכות מעל ל-200KW, והעובדה שבשנת 2022 רק כ-9.8% מייצור החשמל בישראל הופק באמצעים ירוקים (במונחי חשמל – 3.7GW), למרות שיעדי הממשלה הם 30% הפקה מאנרגיה ירוקה ב-2030.
זו האסדרה הקיימת לנכסים בעלי גג גדול:
מדובר על חדשות מעולות לשוק האנרגיה המתחדשת ולבעלי הנכסים, כעת כשהמדינה משנה את מדיניות התמריצים למתקיני מערכת סולארית מסחרית, יותר הכנסה פנויה תיכנס לכיסכם לאחר ההתקנה, וישנה את צפי ההכנסות ל-25 שנה הבאות.
שימו לב – מערכת מתחת ל-700KW הספק (ניצול של 7,000 מ"ר לערך) אינה מחויבת בהיתר בנייה חדש. כל עוד יש טופס 4 – אתם מוכנים.
הבא נחשב על-פי הדוגמה הבאה: גג שני דונם שעליו ניתן להתקין 2,000 מ"ר של פאנלים. מערכת כזו ניתן להגדיר כמערכת עם הספק של 200KW.
החישוב הוא כדלקמן: על-פי תנאי מזג האוויר בישראל, כל 10 מ"ר מפיקים (בממוצע) הספק קילו-וואט יחיד. אזי 2,000 מ"ר לחלק ב-10 = 200KW. פשוט.
במשך שנה קילוואט יחיד מסוגל להפיק 1,500-1,700 קוט"ש. כלומר 1,600 קילוואט (ממוצע) * 200 = 320,000 קוט"ש. זו כמות החשמל שמערכת בסדר גודל כזה תייצר במהלך שנה סבירה מבחינת מזג אוויר בישראל.
320,000 קוט"ש * 38.21 אג' = 122,272 ש"ח הכנסה ברוטו בשנה.
במאקרו, מערכת ביתית כזו צפויה לספק סכום מצטבר של 3,056,800 (שלושה מיליון חמישים ושישה אלף שקלים ושמונה מאות שקלים) ברוטו, בתקופה של 25 שנה. כסף פאסיבי עם תחזוקה מינימלית במיקור חוץ (או תחזוק על-ידכם), המגיע ממקור אנרגיה בלתי-נדלה – השמש.
כפי שצוין, בגלל גודלה (וכיוצ"ב העלויות המוזלות עבור חומרי הגלם. בעקבות רכישת אצוות גדולות), מערכת מסחרית מאפשרת החזרה השקעה (ROI) פנומנלי ואף יותר טוב מן המערכת הסולארית הביתית. מדובר בתשואה שנתית ברוטו של 20% בממוצע, דהיינו החזר על השקעה לאחר 5 שנים מרגע הרכישה וההפעלה. מדובר על החזר השקעה יוצא דופן שלא רואים כל יום (או כל שנה, במקרה הזה) בשווקים הפיננסים המסורתיים (שוק ההון, מט"ח, אג"ח) או בתחום הנדל"ן המניב.
וכמובן, מאחר וכל האסדרה הסולארית מתבצעת מול המדינה, רשות החשמל וחברת החשמל – השקעה זו נחשבת לסולידית ובטוחה ואינה ספקולטיבית. היא בטוחה כל-כך, עד כדי כך שבנקים מתעתעדים להעניק מימון של עד 100% מגובה עלות מערכות מסוימות.
מערכת סולארית מסחרית היא הפתרון המושלם עבורכם והנה מדוע:
אין צורך להכביר במילים אודות משבר האקלים וזו בדיוק הסיבה מדוע חשוב לכם, כבעלי עסקים, לשמור על הסביבה.
זהו גם אחד מהיתרונות בהתקנת מערכת סולארית מסחרית, שכן, כאשר מותקנת אצלכם המערכת על הגג, או בשטח ייעודי ברחבי המפעל/על גגות המפעל, אתם הופכים ליצרנים עצמאיים של החשמל שלכם, ואינכם תלויים יותר בחברת החשמל, או בתעריפים המשתנים. זהו חיסכון אדיר לכיס שלכם!
כבעלי עסק אתם בוודאי מודעים להוצאות החשמל המנופחות שיש לכם, תסכימו איתנו שמדובר בסכומים לא מבוטלים. הבשורה אותה מביאה מערכת סולארית מסחרית היא הפחתה וחיסכון בהוצאות אלו.
נדגיש – כאשר אתם מייצרים את החשמל באופן עצמאי אתם חוסכים בין אלפי לעשרות אלפי שקלים בשנה, מה שאומר שתוכלו להשקיע את הכסף בערוצים נוספים בעסק.
מה אם אין לכם הוצאות גדולות בעסק?
חברת חשמל נותנת לכם את האפשרות לבחור בשיטת הזרמה לרשת ככה שלא משנה מה הצריכה שלכם אתם מקבלים תשלום קבוע למשך 25 שנה.
תחזוקת מערכת סולארית מסחרית אינה דורשת מאמץ או השקעה יתרה למעט ניקוי הפנלים אחת לתקופה מאבק ולכלוך שהצטבר או שניתן לחלופין להתקין מערכת שטיפה אוטומטית. ב-Solargy יש לנו מגוון פתרונות להציע ללקוחותינו.
באם מדובר בפאנלים איכותיים לא תזדקקו להחליפם (אלא במקרה קיצוני) למשך כל התקופה. במקרים של בלאי חלקי המערכת, ניתן להחליפם בקלות ובעלות מינימלית. פאנל איכותי חווה בלאי של 0.5% ביעילותו. כלומר לאחר תקופה של 25 שנה, יהא פחת של כ-12.5% ביעילות. חברה סולארית מקצועית אמורה לשקלל את הפקטור הזה בתוך ההצעה העסקית, על-מנת שתדעו במדויק את המספרים הפיננסים מאחורי המערכת.
היות ושמירה על הסביבה זה חשוב ואנרגיה ירוקה ולא מזהמת היא המטרה של כולנו, בעלי עסקים רבים בוחרים יותר ויותר להתקין מערכת סולארית מסחרית אצלם. ככל שהמערכת מייצרת חיסכון ואף הכנסות, יעלה ערכו הנדל"ני של העסק אם תציעו אותו למכירה.
כמו כן, בכדי לתגמל עוד יותר את בעלי הנכסים המתקינים מערכת סולארית מסחרית על גגם, הרגולציה בישראל מכתיבה שאין צורך לשלם היטל השבחה על ההשבחה שהמערכת מטילה על הנכס.
נציין בהרחבה – הבנקים נעתרים ברצון להעניק מימון עבור אנשי עסקים, חקלאיים, חברות ובעלי נכסים לרכישת מערכת סולארית מסחרית באחוזי מימון חסרי תקדים של עד 100%, בריביות תחרותיות. כלומר, ישנה לכם האפשרות לרכוש מערכת מערכת מניבה כזו – ללא הון עצמי.
הסיבה לכך שהבנקים מוכנים לבצע מהלך עסקי כזה שככלל אצבע הם נמנעים ממנו (לדוגמה, מימון משכנתאי לדירה ראשונה הינו בדר"כ 75% ממחיר הנכס, ה-25% הנותרים מביאים בני-הזוג) הוא מפני שהחוזה נחתם אל מול המדינה – חברת החשמל, על-פי אסדרה של רשות החשמל. כאשר המדינה נמצאת בתמונה, הבנקים יודעים כמעט בוודאות שהם יכולים לקחת סיכון גדול יותר ולהעניק מימון על כלל המערכת הפוטו-וולטאית.
עבורכם בעלי הנכסים, מדובר בעסקה משתלמת שעושה שכל. מה גם, התשואה על המערכת בדרך כלל עולה על ההחזרים החודשיים על ההלוואה, כך שתזרים המזומנים תמיד יהיה חיובי, בירוק. אנו בסולארג'י מבצעים עבורכם את ההתקשרויות אל מול הבנקים השונים.
אז החלטתם להצטרף למהפכת האנרגיה העולמית ולבחון אילו אופציות עומדות בפניכם בהתקנת מערכת סולארית מסחרית אצלכם בעסק.
מצוין! יותר ויותר חברות בתחום האנרגיה הסולארית מציעות פתרונות שונים לשימוש באנרגיית השמש כמקור לייצור חשמל עצמי (פרטי/מסחרי/ עסקי) ולכן ההיצע רב ומומלץ לבדוק כמה חברות לפני שמקבלים החלטה עם מי לצאת לדרך.
מה אתם צריכים לעשות עכשיו ואיך מתחילים? הנה השלבים:
נסכם
אם אתם מתייחסים ברצינות לעסק שלכן ומעוניינים להניב רווחים לאורך זמן ולמתג את העסק שלכם כעסק הלוקח חלק בהגנה על הסביבה, המעבר למערכת סולארית מסחרית הוא לא שאלה של "אם" אלא שאלה של "מתי".
הקרקע (או הגג) בשלים למהלך וכך גם אתם!