מערכת סולארית

תוכן עניינים

זה לא סוד שאנו בני האדם אחראיים על משבר האקלים על-ידי הפקתנו של זיהום מתמשך דרך ייצור חשמל באמצעות דלקים מאובנים (פוסיליים) כדוגמת פחם, נפט וגז טבעי. לצערנו, בעניין משבר האקלים, ההשלכות השליליות על האקולוגיה כבר כאן ולכן על כולנו החובה לקחת חלק בפתרון הבעיה.


לאחר שנים של פיתוחים ושדרוגים, אפשר כיום לסייע בהפחתת הזיהום באופן מידי וזאת באמצעות השימוש במקור האנרגיה הנצחי שלנו – השמש, שיכולה לספק 
אנרגיה סולארית מתחדשת המהווה חלופה אקולוגית למזהמים השונים. 


הטכנולוגיה המתפתחת בתחום האקולוגי והשמירה על איכות הסביבה, מאפשרת לחברות לייצר מערכת סולארית מתקדמת עם אפקטיביות המרה גבוהה ביחס לעבר,מה שהופך את ייצור החשמל באופן עצמאי לכל מבנה אליו היא מחוברת להרבה יותר רווחי, כלומר גם לחסוך בעלויות הוצאות החשמל וגם לייצר אפיק הכנסה פסיבי.

 

במאמר זה נסקור בין היתר את היסטורית המערכות הפוטו-וולטאיות, ההתקדמות הטכנולוגית, רגולציה, הבשורה הכלכלית של האנרגיה המתחדשת ואיך גם אתם יכולים להרוויח ממנה.

מה הן מערכות סולארית? 

מערכת סולארית הינה מערכת המורכבת מפאנלים סולאריים (פוטו-וולטאים) אשר קולטים את אנרגית השמש (קרינת על-סגול/Ultraviolet) וממירים אותה לחשמל. למערכת כמה חלקים:

  • פאנל סולארי: זהו החלק במערכת הפוטו-וולטאית האחראי על קליטת קרני השמש. בתוך כל פאנל ישנם תאים פוטו-וולטאים שהופכים את קרינת השמש לחשמל. מבלי להיכנס לפרטים טכניים ופיזיקלים מידי – תנועת הפוטונים מהשמש "פוגעת" באלקטרונים ואלו מבצעים תהליך מחזורי בתוך הפאנל עצמו. תנועה זו היא שיוצרת חשמל.
 
  • הפאנל הסולארי מיוצר מחומרי גלם ייחודיים ועמידים (כמו סיליקון) המאפשרים לו עמידות מזג אוויר מבלי להתבלות או להינזק יתר על המידה, ולספק לכ- 30 שנות עבודה. פאנל סולארי באיכות גימור גבוהה, חווה שחיקה שנתית של 0.5% (בממוצע) מהאפקטיביות שלו, כלומר 12.5% לערך, לאחר 25 שנה.
 
  • הקונסטרוקציה: הפרופיל המתכתי (בדרך כלל מאלומיניום) עליו יושבים הפאנלים הפוטו-וולטאים. מאחר וישראל נמצאת בחצי הכדור הצפוני של כדור הארץ, השמש נוטה לכיוון לדרום, תפקידה של הקונסטרוקציה הוא להתאים את זוויות הפאנלים על מנת לקבל מקסימום חשיפה לשמש. חברה מקצועית כמובן תבצע מדידות והדמיות ממוחשבות של הגג על מנת להבטיח חשיפה מיטבית.

 

  • ממיר מתח: על מנת שניתן יהיה להשתמש בפאנל במערכת החשמל הביתית/העסקית עלינו להשתמש בממיר שתפקידו כשמו הוא: להמיר את זרם החשמל הישיר (Direct charge – DC) לזרם חשמל חילופין (Alternate charge – AC) וכך ניתן יהיה לקבל אישור לחיבור למערכת החשמל.

     

 
  • חומר שחור: לעיתים נקראים בשם זה בגלל צבעם, אלו הם הכבלים המיוחדים שאחראים להניע את החשמל מממיר המתח אל לוחות הבקרה של הנכס.

 

  • אחרון וחביב, מונה חשמל: תפקידו למדוד כמה חשמל יוצר, בכמה השתמשנו, כולל עודף ייצור שאותו ניתן למכור ברווח ישירות לחברת החשמל.
איור קונסטרוקציה סולארית כחול

היסטורית הטכנולוגיה

לפני שנבין מדוע מפרספקטיבה פיננסית התקנת מערכת סולארית היא כה משתלמת, בואו נסקור את הביצועים הסולארים על ציר הזמן, מבראשית הטכנולוגיה.

טכנולוגיה פוטו-וולטאיות (מיוונית: phōs = אור, וולט = יחידת מידה חשמלית) נוצרה בשנת 1839 על-ידי מדען צרפתי בשם אדמונד בקרל, אך גילוי זה לא היה פופולרי עד כאשר אלברט איינשטיין כתב על אנרגיה סולארית מאמר שזיכה אותו לפרס נובל בשנת 1922.

בשנות ה-50 של המאה ה-20, הצליחו מדענים ליצור פאנל סולארי באחוז יעילות של 4%, מה שגרם לממשלת ארה"ב להקציב מימון למו"פ של הטכנולוגיה.

מאחוז המרה זניח ועלות ייצור אסטרונומית, הציוויליזציה האנושית הגיעה למצב של ייצור של (על-פי הערכות) 730 ג'יגה וואט – מה שעוקף את צריכת החשמל השנתית של כמה מדינות מפותחות. זה קרה בגלל שמחיר הוואט הסולארי ירד מ-70$ בשנות ה-50 ל-0.20$ בימנו אנו והמגמה היא המשך ירידות על-ידי הטמעת שיפורים טכנולוגים נוספים.

בנוסף, כיום פאנלים סולארים ציבוריים שמורכבים על גגות, מגיעים לאחוז יעילות המרת אנרגיה השמש של מעל ל-20% (זה היה 4% בשנות ה-50, זוכרים?) ומערכות מתקדמות בארגונים כמו נאס"א, מגיעים לאחוזי המרה של מעל ל-40%.

Solar grid painting, house, EV

השקעה במערכת פוטו-וולטאית

כעת שהבנו עד כמה היעילות של הטכנולוגיה הסולארית התפתחה עם השנים, ננסה להבין כמה כסף אתם יכולים להרוויח מרכישתה. מערכת סולארית מחזירה לכם את ההשקעה מהרגע הראשון, אך מה הוא אותו החזר במונחים כספיים?

 

 

תשואת מערכת סולארית

ראשית חשוב לזכור שכל מבנה הוא ייחודי, ותחזית רשמית ומדויקת לתשואה (על-ידי החברה המתקינה) מגיעה רק לאחר שמומחה סולארי הגיע לנכס, נלקחו מדידות ובוצעו הדמיות ממוחשבות – כל ההערכה שמגיעה לפני זה היא כשמה כן היא, הערכה.

 

התעריף עבור קוט"ש (קילוואט שעה) מתחלק באופן הבא:

  • 48 אג' עבור קוט"ש – גודל מערכת עד 15KW (קילו-וואט)
  • 45 אג' עבור קוט"ש – גודל מערכת עד 15KW – 25KW
  • 41 אג' עבור קוט"ש – גודל מערכת 25KW – 100KW
  • 38 אג' עבור קוט"ש – מערכות גדולות ומסחריות מעל ל-100KW
 

ניקח הנחה שמרנית בנוגע לגג של 150 מ"ר שעליו ניתן להתקין 100 מ"ר של פאנלים. מערכת כזו ניתן להגדיר כמערכת עם הספק של 10KW, מאחר וכל 10 מ"ר (על-פי תנאי מזג האוויר בישראל) מפיקים הספק קילו-וואט יחיד.

בשנה, קילוואט יכול ליצור 1,500-1,700 קוט"ש. דהיינו 1,500 קילוואט (הערכה שמרנית) * 10 = 15,000 קוט"ש.
15,000 קוט"ש * 0.48 (תעריף עבור מערכת עד 15 קילוואט) = 7,200 ש"ח בשנה כחיסכון.
בראייה ל-25 ו-30 שנה, מערכת ביתית כזו תספק תזרים כספי של 180,000 ש"ח ו-216,000 ש"ח, בהתאמה.

במערכות ביתיות, ההחזר על ההשקעה הינו בדרך כלל בטווח ה-5-8 שנים, כלומר תשואה שנתית של 12.5% עד 20%. מדובר על החזר השקעה פנומנלי שלא רואים כל יום (או כל שנה, במקרה הזה) בשווקים הפיננסים המסורתיים, כלומר שוק ההון ובטח שלא באג"ח, הסולידי מבין השניים.

 

מה שהופך את התחום הסולארי לעוד יותר מפתה עבור בעלי נכסים, הוא שהתשואה הזו גם גבוהה וגם אינה ספקולטיבית, מאחר והיא קבועה ונחתמת בחוזה אל מול המדינה ל-25 שנה. מדובר על השקעה סולידית ומניבה.

 

זאת ועוד, מערכות שמניבות מתחת ל-24,000 ש"ח לשנה פטורות ממס הכנסה. מערכות שמניבות מתחת ל-70,000 ש"ח בשנה פטורות ממע"מ.

 

עלות מערכת סולארית

מדובר בגורם משתנה ודינאמי. לדוגמה, צריך לשקלל דברים כמו תחזוקה – במערכת ביתית בדר"כ בעלי הנכס הם שמבצעים את הניקיון הדו/תלת שנתי (על-ידי שטיפה) ובכך חוסכים עלויות תחזוקה לחברת ניקיון.

ישנם גם אשר פריטים בהצעת המחיר כמו שינוע ומשאיות, חומרי הגלם כמו האלקטרוניקה והבקרים, ממיר המתח, הקונסטרוקציה שמקבעת את הפאנלים (בין אם זו קונסטרוקציה רגילה או כזו שמזיזה את הלוחות על-פי מיקום השמש), הארקות, בקרת איכות ועוד.

מערכת סולארית ביתית סטנדרטית עלותה כ-50,000 ש"ח – 100,000 ש"ח, בהתאם לפרמטרים השונים. בהתאם לדוגמה עם המספרים לעיל, תשלום עבור התקנת מערכת של הספק 10KW בדרך כלל יעלה כ-30,000 ש"ח עד 50,000 עבור הפאנלים בלבד.

 

מימון להקמת מערכת אנרגיה מתחדשת

כיום הבנקים מעניקים מימון לרכישת מערכת סולארית בגובה של 100% בריבית אטרקטיבית ושווה במיוחד, המתבססת על הכנסה סולידית – כלומר ללא הון עצמי מצדכם! הבנקים פועלים כך מפני שההכנסה מהמערכת הסולארית מגיעה מהמדינה (מחברת החשמל, על-פי אסדרה של רשות החשמל) לכן זו הלוואה סולידית מבחינתם.

 

 

 

עבור בעלי הנכסים מדובר בהצעה אטרקטיבית מפני שלרוב, ההחזר החודשי מחברת החשמל (או החיסכון על הוצאות החשמל) עולים על החזר ההלוואה עבור הבנק או הגוף המממן. חברת התקנה סולארית שמבצעת עבורכם הכל מא' ועד ת' – גם תהיה אחראית על הבירוקרטיה והתקשורת מול הבנק.

 

תחזוקה לפאנלים

גם אופן התחזוקה של מערכת סולארית הינו קל ופשוט המצריך תיאום של צוות מקצועי לטיפול ושטיפת הפאנלים בין 2-3 פעמים בשנה או לשטוף בעצמכם עם ציוד מתאים, וזאת בהתאם למיקומה של המערכת ובהתחשב בכמות האבק באזור.

חשוב לזכור – כאשר החברה המבצעת מגישה לכם הצעת מחיר רשמית, בחוזה צריכה להיות מעוגנת האחריות ל-25 שנות פעילות של הפאנלים.

 
Solar panels field

התקנת מערכת סולארית

כפי שכבר הבנתם, להתקנת הטכנולוגיה (לבית/לעסק/מסחרית) ישנם כמה יתרונות בולטים:

  • אתם מייצרים הכנסה בטוחה (ופאסיבית) ל–25 שנה, ללא סיכון, כולל אחריות יצרן לכל התקופה!
  • מכירת החשמל העודף לחברת חשמל המחויבת לרכישה למשך 25 שנה. 
  • שמירה על איכות הסביבה תוך ייצור חשמל ירוק שאינו מזהם. 
 

לפני חתימת חוזה עם חברה מבצעת, זו תשלח נציג לנכס על-מנת לענות על כל ציפיותכם ודרישותכם, לאפיין את סוג הגג (גודל, זווית, סוג הגג, בדיקת הצללות ועוד) על מנת לוודאות שניתן להתקין עליו מערכת פוטו-וולטאית , לדון על מימון ולתת הערכת תשואה ראשונית.

 

לאחר שנחתם חוזה ולפני התקנת המערכת, החברה תאסוף מכם את כל המסמכים הרלוונטים על מנת שתוכל ליצור קשר ולהתנהל על מול הגורמים הרלוונטים: הבנק, הרשות המקומית, חברת החשמל ועוד. ב-Solargy אנו לוקחים את כל הבירוקרטיה עלינו כדי שיהיה לכם ראש שקט.

 

לאחר הגשה לרשות המקומית ותכנון במקביל מערכת סולארית ביתית שמתאימה למצב הספציפי אצלך בבית/בשטח, החברה תבצע מידולים בעזרת תוכנות מחשב ייעודיות ותשלח מהנדס לגג על-מנת לתכנן את הביצוע ברמה הקבלנית הגבוהה ביותר. עם קבלת כל ההיתרים, נפתחת פנייה מול חברת החשמל והתאמת כל הנדרש למערכת החשמל הביתית. כעת ניתן לצאת לדרך!

 

הצוות המסור והמקצועי של החברה יגיע לביצוע הקמת מערכת, הליך שיכלול בתוכו איטום הגג (או תהליכים אחרים רלוונטים לאותו גג), שילוב הקונסטרוקציה בגג וחיבור הפאנלים אליו.

 

מהם פאנלים פוטו-וולטאים לעסק?

מערכת סולארית לעסק היא אחת ההשקעות החכמות ביותר שאתם יכולים לעשות למען צמיחתו של העסק שלכם.
כפי שכולנו יודעים, הוצאות החשמל בכל עסק מהוות חלק משמעותי ביותר מסך התקציב השנתי ורבים מהם מחפשים אחר דרכים חדשות לחיסכון בחשמל.

גם כאן, כפי שאמרנו, השמש באה לסייע ומציאה לנו שימוש בלתי נדלה באנרגיה הסולארית אותה היא מייצרת למען כולנו ובחינם.
מערכת סולארית לעסק פועלת בדיוק כפי שהוסבר בראש המאמר והיא מערכת שתייצר לכם חשמל נקי, זול שיגדיל לכם את ההכנסות לעסק.

זה לא הכל – לעסק יש עוד יתרון בולט והוא התדמית שלכם. כאשר אתם מודעים לסביבה ופועלים בנידון באמצעות התקנת טכנולוגית אנרגיה מתחדשת אצלכם, אתם מעבירים מסר חשוב לסביבה ומעלים את קרנכם אצל לקוחות פוטנציאליים. כידוע, "השקעות ירוקות" (ESG) הינן טרנד הולך וגובר, וחברות עם דירוג ESG גבוה הן ריווחיות ממקביליהן ומעניקות החזרי השקעה גבוהים למשקיעיהן, כפי שצוין באנליזה שביצעה חברת האסטרטגיה מקינזי.

 

גם אם תשוטטו באינטרנט תיווכחו כי רבים העסקים אשר מתקינים טכנולוגיה ירוקה אצל גגותיהם. ישנם גדלים שונים של מערכות המותאמות לשטח הנתון על מנת לאפשר יצירה מקסימלית של חשמל.

מערכת פוטו-וולטאית מנוצלת באופן מיטבי כאשר מתקינים אותה בתכנון מראש. החברה איתה תתקשרו, תייצר לכם הדמיה / תכנית מוחשית בה תוכלו לראות את פיזור הנחת הפאנלים בשטח, את הזוויות ואת גודל המערכת כולה.

 

התקנת מערכת סולארית עדיפה על שטח ישר עם כמה שפחות מתקנים כמו מזגנים, מאווררים וכיו"ב.
אנו ממליצים לבדוק מהן האפשרויות הנכונות עבורכם על-ידי ייעוץ עם מומחה לאנרגיה מתחדשת שיגיע אליכם לנכס ויאפיין את מאפייניו השונים. החברות השונות המשווקות מערכות סולאריות לעסק יציעו לכם מגוון סוגים של טכנולוגיות בטווח מחירים שונה. ערכו סקר שוק, קבלו הצעות מחיר, כך תוכלו לדעת יותר איזו מערכת סולארית טובה לכם.

 

 

ולסיכום.

כולם מסביבנו עושים זאת ולוקחים חלק בשמירה על הסביבה ומנצלים את אנרגית השמש להתקנת מערכת סולארית ביתית או כזו לעסק ונהנים מכל הפירות: חיסכון, רווח, ושמירה על הסביבה! ומה אתכם?

רוצים לדעת כמה הגג שלכם שווה? פנו אלינו:
דילוג לתוכן